LEARN A WORD A DAY

Saturday, August 1, 2009

Doa untuk pelajar

Amalan Ketika Hendak Belajar

Maksudnya: Maha suci Allah dan pujian bagi Allah, Dan tiada Tuhan melainkan Allah dan Allah adalah Maha Besar, Dan tiadalah daya dan tiadalah kekuatan melainkan dengan (daya dan kekuatan) Allah Yang Maha Tinggi Lagi Maha Besar; Menurut bilangan setiap huruf yang telah ditulis (manusia) atau yang akan ditulis, terus menerus selama berkekalan abad dan berterusannya masa; wahai Tuhan Semesta Alam.

Maksudnya: Ya Allah! bukakanlah kepadaku hikmah (ilmu kebijaksanaan) Engkau; dan kembangkanlah kepada ku rahmat
(belas kasihan) Engkau; Wahai Tuhan Yang Memilikki Segala Kebesaran dan Kemuliaan!

Maksudnya: Wahai Tuhan, lapangkanlah untukku dadaku. Dan permudahkanlah untukku urusanku.Dan lepaskanlah kegagapan lidahku, agar mereke mengerti perkataaanku!

Maksudnya: Aku telah beriman kepada Allah, Tuhan Yang Maha Esa lagi Maha Tunggal, Yang Maha Hidup dan tiada sekutu bagi-Nya.

Maksudnya: (Maka kami [Allah] telah memberi pengertian kepada Nabi Sulaiman, mengenai hukum [yang lebih tepat]; dan kepada masing-masing mereka Kami telah berikan hikmah dan ilmu. Dan Kami mudahkan gunung-gunung dan burung, semua bertasbih bersama Nabi Daud dan adalah Kami [kuasa] berbuat [demikian].)

Maksudnya: Ya Tuhan Yang Maha Hidup, wahai Tuhan Yang Maha Berdiri Sendiri, Ya Tuhan bagi Nabi Musa dan Harun, Tuhan bagi Nabi Nuh, Ibrahim, Isa dan Muhammad s..a.w. Muliakan aku dengan memperolehi kebagusan menghafal (mengingati) dan kecepatan memahami. Dan berikanlah akau hikmah (rahsia segala sesuatu) dan pengenalan ilmu, juga ketetapan hati, akal dan kesantunan. Wahai Tuhan semesta alam.

Maksudnya: Wahai Tuhan yang mengajarkan hikmah kepada Nabi Ibrahim, ajarilah aku hikmah kepada Nabi Ibrahim, ajarilah aku hikmat; Wahai Tuhan yang memberi kefahaman kepada Nabi Sulaiman, berilah kefahaman kepada aku!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Collection of SPM English Language Question Papers

2005
Terengganu Trial [Paper 1]

2007
Johor Trial [Paper 1] [Paper 2], Terengganu Trial [Paper 1] [Paper 2], Pahang Trial [Paper 1] [Paper 2] [Answers], Melaka Trial 2007 [Paper 1] [Paper 2], TIMES [Paper 1] [Paper 2] SPB [Paper 1] [Paper 2]

2008

Terengganu Mid Year [Paper 1] [Paper 2],
Trial
MRSM Trial [Paper 1] [Paper 2], SBP Trial [Paper 1] [Paper 2], Kelantan Trial [Paper 1 & 2], Terengganu Trial [Paper 1] [Paper 2], Kedah Trial [Paper 1] [Paper 2], Pahang Trial [Paper 1] [Paper 2], Johor Trial [Paper 1 & 2], Perlis Trial [Paper 1] [Paper 2], Sabah Trial [Paper 1] [Paper 2], Sarawak Trial [Paper 1 & 2], Melaka Trial [Paper 1] [Paper 2]

2009

Terengganu TOV [Paper 1] [Paper 2] Terengganu Mid Year [Paper 1] [Paper 2]
Melaka Trial , Johor Trial , Sabah Trial , Kedah Trial , Perlis Trial , Times , SBP , Pahang Trial [Paper 1] [Paper 2]

Click ok! Then delete.. before typing in your sentences to be checked...